Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1035
1;Egy osztály 2/3része angolul tanul,3/4 része pedig németül,10 tanuló mindkét nyelvet tanulja.
Hányan járnak az osztályba,ha mindenki tanul legalább egy nyelvet?

2;Egy matematika versenyen két feladatot tűztek ki.Az elsőt a résztvevők 70%-a ,a másodikat a résztvevők 80%-a oldotta meg helyesen.13 tanulónak sikerült mindkét feladatot helyesen megoldani.
Hány résztvevője volt a versenynek,ha mindenki megoldott legalább egy feladatot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ábra
Az osztály létszáma x. Ekkor akik csak németül tanulnak, annak a száma `3/4*x` -10, akik csak angolul, az `2/3*x` -10
És van 10 fő, akik mindkettőt. Ennek összege az osztály létszáma.

`3/4*x`-10+10+`2/3*x`-10 = x

Ezt megoldva x-re (közös nevező, összevonás, csoportosítás):

x=24

Ellenőrzés!

2. Hasonlóan az előzőhöz.

0.7x-13 csak az elsőt, 0.8x-13 csak a másodikat, 13 mindkettőt.

0.7x-13+0.8x-13+13 = x

1.5x-13 =x

0.5x=13

x=26

Ellenőrzés!

(Nem egész szám jön ki, ez van).
0