Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitséget kérnék

Főoldal » Általános iskola » Matematika
387
Adott az x=(√3-2)² és y=(2+√3)²
a.) az xés y számok számtani közepét
b.)az x és y számokértani közepét
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a=`root()(3)` és b=2

Számtani közép: A kettő összegének a fele.

`((a-b)^2 + (a+b)^2 )/2` = `a^2` + `b^2` = 3+4 = 7

Mértani közép: A kettő szorzatának négyzetgyöke.

`root()((a-b)^2*(a+b)^2)` = `root()(a^2-b^2)^2)` = `abs(a^2-b^2)` = `abs(3-4)` = 1

A négyzetreemelésnél és négyzetgyökvonásnál figyelembe kell venni, azért kell abszolútérték. Mivel mindkét kifejezés pozitív, a mértani közepük is pozitív lesz.
0