Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
652
Kálium-klorid és kálium-nitrát keverékének 1,50 g-ját vízben oldjuk, majd feleslegben vett ezüst-nitrát oldattal az összes csapadékot leválasztjuk . A képződött fehér csapadék tömege 963 mg. Határozd meg a kiindulási keverék tömegszázalékos összetételét!

A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
AgNO3 + KCl → AgCl + KNO3

1 mol (74,5 g) KCl-ból 1 mol AgCl (143,3 g) keletkezik.

Hány g KCl-ból keletkezik 0,963 g AgCl ?

x= 0,963/143,3*74,5 = 0,5 g KCl van a keverékben, melynek a tömege 1,5 g.

100 g keverékben 100/1,5*0,5 = 33,3

33,3 % KCl és 66,7 % KNO3 a keverék tömeg%-os összetétele.
0