Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
1840
Egy ötvegyértékű elem oxidja 56,33 tömeg% oxigént tartalmaz. Mennyi az elem atomtömege? Melyik elemtől van szó?

Amennyiben segítenél részletesen tedd ezt mivel előttem van a kidolgozott válasz de nem értem mit miért. Honnan tudom hogy a hiányzó elem X2 lesz? Válaszokat köszönöm :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Legyen az ötvegyértékű elem A, melynek atomtömege x g. Ekkor az ötvegyértékű elem oxidjának képlete: `A_2O_5`

Egy mol `A_2O_5` tömege (2x + 16*5) g, ez tartalmaz 16*5=80 g oxigént.

100 g vegyületben van 56,33 g oxigén.

`100/(2*x+80)` = `56.33/80` , ezt az egyenletet kell megoldani x-re.

x=31, a keresett elem pedig a foszfor (P)
1

Ahány vonal megy el a foszfortól, annyi vegyértékű. A képen a foszforsav szerkezeti képlete látható, a foszfor 5 vegyértékű. (némely periódusos rendszerben is fel van tüntetve a vegyérték).
0