Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATLAB

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
550
Matlab-ban hogyan értelmezhető ez a fáziskésés?

figure(3);
t=0:0.01:2;
om1=2*pi;
om2=2*pi;
f1=0;
f2=pi/2;
% siet
plot(t,sin(om1.*t+f1),t, sin(om2.*t+f2), 'r');
grid;

figure(4);
f2=-pi/2;
% késik

Sajnos annyira nem értem a kód lényegét (nemrég kezdtem el tanulni). Illetve a plot-ot ha külön tudnátok részletezni azt megköszönném.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
figure(3); - Megnyitja a 3-as számú ábrát. Ez egyelőre üres, csak a következő ábrázoló függvényhívás (pl. plot) fog rá rajzolni.

t=0:0.01:2; - Vektor 0-tól 2-ig 0.01-es lépésközzel, tehát [0, 0.01, 0.02, 0.03, ..., 1.99, 2]. Ez lesz az idővektor.

om1, om2, f1, f2 változóknak csak sima skalár értékadások történnek, ez tiszta sor. A szinuszjeleknek ezek lesznek a körfrekvenciái és kezdőfázisai.

plot(t, sin(om1.*t+f1), t, sin(om2.*t+f2), 'r'); - A plot(x, y) az x vektor függvényében ábrázolja az y vektort. Ha egynél több függvényt szeretnél ábrázolni, akkor csak fel kell sorolni őket, tehát például a plot(x1, y1, x2, y2) két függvényt ábrázol. Vagyis te most a sin(om1*t+f1) és a sin(om2*t+f2) függvényeket ábrázolod, mindkettőt ugyanazon t idővektor függvényében. Az utolsó 'r' paraméter csak egy színkód, azt jelenti, hogy a második függvényt pirossal rajzolja ki.

grid; - Bekapcsolja a rácsot a grafikonon.
0