Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Test vízbe csapódik

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
523
Kis méretű test 10 m/s nagyságú függőleges irányú sebsséggel vízbe csapódik. Milyen mélyre merül, ha 3 cm mélységben a sebessége már csak 5 m/s nagyságú? (a közegellenállás elhanyagolható)

A megoldás s2= 4cm lesz, de hogy jött ki ez az érték?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
1) Energiával (azért x mert nem g a vízben a gyorsulás...)
`1/2*m*v_0^2 = m*x*h_0+1/2*m*v^2`
`x = (v_0^2-v^2)/(2*h_0)`
A teljes energiaátalakulás
`1/2*m*v_0^2 = m*x*h ⇒ h=(v_0^2)/(2*x)=(v_0^2)/(2*(v_0^2-v^2)/(2*h_0))=(v_0^2*h_0)/(v_0^2-v^2)=(100*3)/75=(4*3)/3=4\ cm`
Mondjuk mértékegység szerint helyes, de nem túl kultúrált...

2) Lassuló mozgásként is kezelhető
`s_0=v_0*t-a/2*t^2`
`v=v_0-a*t`
megoldjuk t-re az egyenletrendszert
kiszámoljuk az a-t `(Δv)/(Δt)`
Majd kiszámoljuk azt az időt, amikor a pillanatnyi sebesség már 0
`0=v_0-a*t'`
és ezt az úttörvénybe helyettesítem
`s'=v_0*t'-a/2*(t')^2`
Módosítva: 6 éve
0