Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Öregedő kontinens (Európa)

547
Sziasztok!
Ma kaptam egy feladatott h írnom kell a(z) "Öregedő kontinens"-ről de minden oldal hülyeségeket dob ki. Tudnátok nekem ebben segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
8. osztály, földrajz
0
Általános iskola / Földrajz

Válaszok

1
Az elöregedés nem egyforma erővel sújtja Európa különböző régióit. A fejlettebb északi és nyugati országokban viszonylag magasabb születésszámhoz magasabb bevándorlás párosul. Ugyanakkor a kevésbé fejlett, kelet- és dél-európai régiókat többnyire alacsonyabb termékenység és a fiatalok elvándorlása jellemzi. Nőnek a területi egyenlőtlenségek, a zsúfolt és elnéptelenedő régiók egy-egy országon belül is megtalálhatók, csak kérdés, hogy milyen arányban.

Nyugaton Írország, Franciaország, Nagy-Britannia, a Benelux államok, délen Észak-Olaszország, keleten Lengyelország, Csehország, Szlovákia – ezek azok az európai területek, ahol a népesség növekszik. Kifejezetten csökkenő tendencia látható viszont Spanyolország nyugati részén, Kelet-Németországban, a balti országokban, továbbá a Balkánon is, beleértve Magyarországot és Ausztria keleti részét is. Európa demográfiai térképe középtávon nem sokat változik, ezt támasztja alá az a térkép is, amit a 2001–2011 közötti európai népesedési tendenciákról tett közzé nemrég a német Szövetségi Városügyi, Építészeti és Területfejlesztési Kutatási Intézet (BBSR).

A térképre pillantva az is rögtön látható, hogy különösen nagy vonzáskörzetet jelentenek bizonyos nagyvárosok, a fővárosok pedig kiemelkedő csomópontok: többek között London, Berlin, Prága, Belgrád vagy Budapest is. Fővárosunk mondhatni az egyetlen növekedési régió hazánk térképén. A népesség fogyását vagy növekedését számos tényező befolyásolja, mindenekelőtt a születések és a halálozások száma, a családösszetétel változása, valamint a migráció. Mindent egybevéve a kutatók szerint Európa népességfogyását ma már elsősorban a bevándorlás akadályozza meg.

A nagyarányú bevándorlás ellenére is egyre több a csökkenő népességű európai város és régió. A népességfogyás, illetve az öregedés nem egyformán sújtja Európa különböző részeit, ami tovább növeli az amúgy is jelentős területi egyenlőtlenségeket. Általában a termékenység és a beáramló migráció szintje viszonylag magasabb a fejlettebb régiókban, a kevésbé fejlettekben viszont túlnyomórészt alacsony a születésszám, és sok a fiatal elvándorló. Közép- és Délkelet-Európa sajátossága, hogy léteznek kevésbé fejlett régiók is, melyekre magas termékenységi ráta és a kisebbségek nagy aránya jellemző – derül ki a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal által tavaly kiadott Demográfiai Kézikönyvből, amely a régiós különbségek okait vizsgálja, és amelynek adatai egybecsengenek a BBSR adataival.

A növekedés motorja

Az elmúlt évtizedekben az EU népessége folyamatosan növekedett, 2010-ben átlépte az 500 milliós küszöbértéket. Csakhogy ez nem a magas születésszámnak volt köszönhető, mivel uniós átlagban 1,6 (ma 1,55) a termékenységi arányszám, ami az egy szülőképes korú nőre jutó átlagos gyerekszámot mutatja. Ez azt jelenti, hogy a növekedés leginkább a bevándorlásnak, másrészt az élettartam kitolódásának, azaz a lakosság elöregedésének köszönhető. Az EU népességnövekedésének kétharmadát a migráció teszi ki a Demográfiai Kézikönyv szerint. Jellemzően a periférián lévő, gyéren lakott területek vesztenek a népességükből, míg a nagyvárosi régiók és regionális központok még mindig vonzóak – ez többnyire igaz mind európai, mind országokon belüli viszonylatban is.

Az ezredfordulót követően a népességcsökkenéssel küzdő uniós régiók aránya 30 százalékra emelkedett, és a 65 év feletti korosztály magas arányával rendelkező régiók száma is megnőtt. Az összes tagállam számos régiójában tapasztalható egy állandó, visszafogott ütemű népességszám-csökkenés, de a legtöbb új EU-tagállamra és Németország keleti részére a fokozódó kivándorlással súlyosbított alacsonyabb születésszám a jellemző – állapítják meg a szerzők. Észtországban és Magyarországon a még pozitív vándorlási mérleg – ami azt jelenti, hogy több a be-, mint a kivándorló – sem képes ellensúlyozni a természetes fogyást, azaz azt, hogy a halálozások száma jócskán meghaladja a születésekét.

A születésszám egész Európában jó ideje elmarad a reprodukciós szinttől. A legmagasabb termékenységi arányszám sokáig Írországra volt jellemző: 2009-ben még 2,07 volt, azóta visszaesett 1,96-ra. Az élen 2013-ban Franciaország (1,99), Írország (1,96) és Svédország (1,89) állt. Az unió 28 tagországában a teljes termékenységi arányszám 1,55 volt, nálunk 1,35, ami a következő évben, 2014-ben a KSH adatai szerint 1,41-re emelkedett. Ez azt jelenti, hogy 2014-ben 2811-gyel több gyermek született, mint 2013-ban – igaz, ez utóbbi adat a 2011-es, negatív rekorddal vetekedett. Pozitív hír, hogy az abortuszok száma tavaly az eddigi legalacsonyabb, 32 700 volt. A legtöbb, 207 ezer abortuszt 1969-ben végezték, azóta folyamatosan csökken a tendencia.

Európa térképén a termékenységi ráták egy-egy észak és nyugat, illetve dél és kelet között húzódó választóvonal mentén szóródnak: míg az észak- és nyugat-európai országok zömében a ráta 1,7 feletti, addig Kelet- és Dél-Európában 1,3–1,5 közötti. Az átalakuló gazdaságú országok termékenysége – Litvánia és Szlovénia kivételével – az uniós átlag (1,55) alatt volt.

Gyerek nélkül nincs versenyképesség

Jelentősen befolyásolja a népesedési viszonyokat a lakosság elöregedése, azaz a várható élettartam növekedése is, ami az EU-27 tagállamában 2009-ben a nők esetében 82 év, a férfiaknál 76 év volt. Viszont továbbra is jelentős szakadék áll fenn Kelet és Nyugat között, és ez a megosztottság különösen a férfiakat érinti, akik várhatóan 65-70 évig élnek a nyolc közép- és kelet-európai tagállamban, az EU-15 tagállamainak átlagos 76 évéhez képest – állapítják meg a Demográfiai Kézikönyv szerzői. A társadalom öregedése különösen szembeötlő Németországban, ahol a munkaképes korú népesség 3 százalékkal csökkent 2000 óta, míg az idősek (65+) száma 22 százalékkal emelkedett.

Az európai korfa már nem egy piramisra, hanem egy hógolyóra hasonlít. A legfiatalabb, 20 év alatti generációk egyre kevesebben vannak. Ők alkotják a szülők jövőbeni, egyre kisebb generációit, akik egyre kevesebb gyermeket fognak világra hozni. Így az európai népességre, amely már most is idősebb, mint a világ legtöbb országáé, a további elidősödés vár. „Ez veszélyeztetheti az európai versenyképességet, mivel a munkaképes korú népesség növekedése a világ egyéb részein várhatóan folytatódni fog” – figyelmeztetnek a szakértők.

A népességszám Európa nyugati felében inkább nő vagy stagnál, míg a keleti, déli felén inkább csökken, bár ezen belül is nagyok a régiós eltérések. Az elöregedés a különböző fejlettségű régiókat különbözőképpen érinti, a területi egyenlőtlenségek várhatóan növekedni fognak. Magyarországgal kapcsolatban a szerzők kiemelik az alacsony termékenységet és a hosszú távú népesség-visszaesést – egyes számítások szerint a mostani ütemben 500 év sem kell hozzá, és kihal a magyarság –, a mérsékelt vándorlási mérleget, a városokból a várostérség irányába mutató decentralizációt, az alacsony várható élettartamot és a magas férfihalandóságot.

Üdítő kivételek

Makroszinten létezik egy növekvő népességű régiókból álló övezet is Észak-Itáliától Nyugat-Ausztrián át Dél-Németországig. Az említett régiókban magasabb az egy főre jutó GDP aránya, és magasabb a rendelkezésre álló bevételek nagysága a többi közép-európai régióhoz viszonyítva. Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban, Szlovéniában és Magyarországon azok a régiók, melyek nagyobb nemzeti és regionális városi központok körül vannak, növekednek, miközben magának a városi központnak a népessége csökkenhet.

„Európán belül a legtöbb migrációs mozgást gazdasági tényezők eredményezik. Ez a fajta migráció általában az aktív korúakat érinti, így képes ellensúlyozni az elöregedést és a népességcsökkenést a gazdaságilag vonzó városokban és régiókban. Másrészt viszont a kivándorlással sújtott országok helyzetét rontja, nem csupán demográfiai értelemben” – figyelmeztetnek a szakemberek.

Közép- és Délkelet-Európa specifikumaként vannak kevésbé fejlettebb régiók is magas termékenységi arányszámmal, nagyarányú kisebbségi lakossággal –áll a kézikönyvben. Szlovákiában északon és keleten is találhatók növekedő népességű régiók a fiatalabb korösszetétel és a magasabb arányú termékenység következtében, ahol felülreprezentáltak a romák. „Az említett régiók kedvezőbb demográfiai helyzetét nagymértékben nehezítik a gazdasági problémák, melyek magas fokú inaktivitást és munkanélküliségi arányt eredményeznek a népességen belül” – olvasható a Demográfiai Kézikönyvben.

Általában a városi régiók rendelkeznek alacsonyabb termékenységi mutatókkal, míg a vidéki régiók magasabbal, de Közép-Európa helyzete komplex. A szakértők szerint az elmúlt évek csekély emelkedése mögött az „időzítési hatás”, a késleltetett gyermekvállalás hatása áll. A legmagasabb szüléskori átlagéletkorral az olasz (31,4 év), a német (30,4 év) és a szlovén (30,1 év ) nők rendelkeznek a vizsgált térségben. Uniós összehasonlításban a szülő nők átlagos életkora 2013-ban – az összes születés figyelembevételével – hazánkban 29,5 év volt, uniós átlagban ennél kissé magasabb (30,3 év). A KSH szerint 2010 óta a 30 éves és ennél idősebb nők hozták világra a csecsemők több mint felét, 2014-ben 54 százalékát
0