Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Család (átlag)

Főoldal » Középiskola » Matematika
1297
Egy család (anya, apa, gyerekek) átlagéletkora 22 év.
Az 50 éves apa nélkül a család átlagéletkora 18 év.
Hány gyerek van a családban?

Valaki segítene nekem levezetni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
lehetséges, hogy 6 a megoldás?
0

Van x gyerek. Az anya és a gyerekek összéletkora legyen y.

Felírható két egyenlet:

Első a teljes családra:

`(y+50)/(x+2)` = 22

Második az apa nélkülire:

`y/(x+1)` = 18

Ezt megoldva valóban x=6, tehát 6 gyerek van a családban.
0

Felírtuk a két egyenletet:

I. `(y+50)/(x+2)=22`

II. `y/(x+1)=18`

I. `y+50=22(x+2)`

II. `y=18(x+1)`

I. `y+50=22x+44`

II. `y=18x+18`

A másodikat behelyettesíted az elsőbe:

`18x+18+50=22x+44`

`18x+68=22x+44` /-44

`18x+24=22x` /-18x

`4x=24` /:4

`x=6`
0