Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitsetek sürgősen!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1186
a) Rajzolj egy egyenlő szárú trapézt.
Az ABCD egyenlő szárú trapézban a nagyalap hossza 27 cm, a kisalap hossza 17 cm és a tompaszög mértéke 135⁰.
b) Számitsd ki a trapéz hegyesszögének mértékét.
c) Számitsd ki a trapéz területét.
d) Számitsd ki az ADC háromszög területét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a) Talán a rajzzal nem lehet gond, de szóljál, ha nem megy.
b) Azt tudni kell, hogy a száron fekvő szögek 180°-ra egészíti ki egymást, mivel a tompaszög nagyságát tudjuk, így a hegyesszög kiszámítása `α=180°-135° => α=45°`!
c) A trapéz területe az alapok számtani átlagát megszorozzuk a magassággal.
Az információkból csak a magasság hiányzik! Ezt a következő módon tudjuk kiszámolni:
Ha a `C` vagy `D` csúcsba meghúzod a magasságot keletkezik egy háromszög, ahol az egyik szögét ismerjük `45°`, az egyik befogó a magasság, a másik befogó pedig: `x=(27-17)/2 =>x=5`!
Mivel ez egy egyenlő szárú háromszög (tekintve, hogy az egyik szöge `45°`, a másik `90°`, így a harmadik szög nem lehet más, mint `45°`), így a magasság is 5cm!
Innen már a `T`ABCD trapéz`=((27+17)*5)/2=>T`ABCD trapéz`=110 (cm²)`
d) A keresett háromszög a betűjelölés szerint a következő oldalakból áll: A trapéz egyik szára, a rövidebb alap valamint a síkidom átlója. Én most inkább a másik háromszögre koncentrálnék, aminek az oldalai a következők, nagyobbik alap, átló, szár. Ennek a háromszögnek a területét könnyebb kiszámolni: `T`ABC háromszög`=(27*5)/2=>T`ABC háromszög`=67,5 (cm²)`
Mivel a másik háromszög területét keressük, így annak a területe: `T`ADC háromszög`=110-67,5=42,5 (cm²)`
0

Íme a rajz!
0