Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sz18

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
544
Egy 20 literes palackban 20 C hőmérséklet¶, 300 kPa nyomású levegő van. A gáz egy részét elhasználjuk, és amikor a h®mérséklet újra 20 C lesz, akkor a palackban 240 kPa a nyomás. Mennyit használtunk el
belŐle? ( a levegŐ moláris tömege 29 g/mol)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A `pV=nRT` állapotegyenletből kifejezve az anyagmennyiséget mindkét esetben:

`n_1=(300000*0.02)/(8.314*293.15)=2.4618\text{mol}`

`n_2=(240000*0.02)/(8.314*293.15)=1.9694\text{mol}`

Tehát az elhasznált levegő mennyisége `n_1-n_2=0.4924\text{mol}`, tömege `0.4924*29~~14.28\text{g}`.
0