Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sz17

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
663
Acél mérőszalaggal 20 C-on megmérjük egy sárgarézrúd hosszát: 95 cm. Milyen hosszúságot olvasnánk le (a) −20 C-on; (b) 45 C-on. ( αrez´ = 1,8 · 10−^5 1/C, αacel ´ = 1,1 · 10˛^−5 1/C)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`color(red)sf"Szerintem a számítás módja:"`
A rudak hosszának változása a következőképpen számolható ki:
`Δl\ =\ α*l_0*ΔT`
így a 95 cm-es acélrúd hossza:
`l_(-20)\ =\ l\ +\ α_(acél)*l_0*ΔT\ =\ 94.9582\ cm`
A rézrúd hossza:
`l_(-20)\ =\ l\ +\ α_(réz)*l_0*ΔT\ =\ 94.9316\ cm`

A 95 cm-es acélrúd hossza csökkent, de 95 cm-t jelez, vagyis ki kell számolni, hogy 1 cm milyen hosszú lesz:
`új_(cm)\ =(\ újhossz)/(95\ cm)\ =\ 0.99956\ cm`

És így a redukált cm-rel a rézrúd hossza:
`réz_(-20)\ =\ (réz_(új))/(cm_(új))\ =\ 94.9316/0.99946\ =\ color(green)(94.982890761\ cm)`

45° esetén hasonló a számítás menete hasonlóan történhet...

Módosítva: 6 éve
0