Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sz18

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
659
Egy U-alakú cső mindkét ágába vizet töltünk a higany fölé. A beálló egyensúlyi állapotban a jobb
oldali ágban a higanyszint 1 cm-rel feljebb van, mint a baloldali ágban. Mennyi a vízszintek különbsége a két
ágban? (melyik oldalon van feljebb?)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A közös szinten megegyezik a nyomás
`(ρ_(víz)*g*h_1)/A =(\ ρ_(Hg)*g*h_2)/A` ahol `h_2\ =\ 1\ cm`
`h_1\ =\ (ρ_(Hg))/(ρ_(víz))*h_2\ =\ (13534\(kg)/(m^3))/(1000\ (kg)/(m^3))*1\ cm\ =13,534\ cm`
Ez alapján `13,534\ cm\ -\ 1\ cm\ =\ 12,534\ cm` a szintkülönbség.
0