Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az alkinek (acetilén-szénhidrogének)

Főoldal » Középiskola » Kémia
3582
1, Az acetilén teljes hidrogénaddíciója:

2, Az acetilén részleges hidrogén-klorid addíciója:

3, A kalcium-karbid és a víz reakciója

(Ezek a feladatok megtalálhatók a Mozaik kiadó 10.-es kémia munkafüzetében 47/7d,e,f,g )
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
alkinek, acetilén-szénhidrogének, etin, acetilén
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Acetilén hidrogénezése etánt eredményez:

C2H2+2H2=C2H6

Részletes HCl addíció esetén klór-etilén keletkezik:

C2H2+HCl=C2H3Cl szerkezete: H2C=CH-Cl

A kalcium-karbid reakciója vízzel acetilént ad:

CaC2+2H2O=Ca(OH)2+C2H2
Módosítva: 9 éve
2