Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sz16

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
619
Egy 100 literes acéltartályt 10 C-on megtöltünk széntetrakloriddal (folyadék!), melynek térfogati hŐtágulási együtthatója 5,8 · 10^−4 1/C. Mennyi folyadék folyik ki az edénybŐl, ha a hőmérséklet 35 C-ra emelkedik?
(αacel = 1,1 · 10^5 1/C)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A tartály térfogata:
`V_t=V_{t0}(1+3\alpha_\text{acél} \Delta T)``=``100*(1+3*1.1*10^-5*25)``=``100.0825\text{ liter}`

A folyadék térfogata:
`V_f=V_{f0}(1+\beta_{\text{CCl}_4} \Delta T)``=``100*(1+5.8*10^-4*25)``=``101.45\text{ liter}`

A folyadék jobban tágul, ezért kifolyik, csak a tartály térfogatával megegyező mennyiségű, azaz 100,0825 liter folyadék marad a tartályban.
0