Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sz15

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
535
Egy 3 dm2 alapterületű edénybe 24 liter vizet, majd ennek tetejére (óvatosan) 12 liter 900 kg/m3 sűrűségű
olajat öntünk. Mennyi lesz a nyomás az edény alján?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Az edény alján a nyomás a három réteg (levegő, olaj és a víz) nyomásának összege lesz.
A légnyomás a feladatban nincs megadva - általában 1 atm körül van, ezt csak megemlítjük, de konkrétan nem vesszük figyelembe.
Kétféleképpen számolhatunk (az egyikből következik majd a másik)
a) nyomás definíciója alapján
b) hidrosztatikai nyomás felírásával
Az a)-nak részhalmaza a b).
Nyomás definíciója: nyomóerő/nyomott felület
A nyomóerőt a folyadékok súlya okozza.
Így a nyomás: (külső légnyomástól eltkintünk...)
`p=(m_(víz)*g+m_(olaj)*g)/A`
`p=(ρ_(víz)*A*h_(víz)*g+ρ_(olaj)*A*h_(olaj)*g)/A`

`p\ =\ ρ_(víz)*h_(víz)*g+ρ_(olaj)*h_(olaj)*g\ \ \ \ \ \ ` ⇐ ez a b) megoldás

`h_(víz)=(24\ dm^3)/(3\ dm^2)\ =\ 8\ dm\ =\ 0,8\ m`
`h_(olaj)=(12\ dm^3)/(3\ dm^2)\ =\ 4\ dm\ =\ 0,4\ m`
0