Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sz15

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
635
(RAJZ!) A porlasztó csövében 6 cm magasra szívódott fel a benzinoszlop. Mennyi a légáramlás
sebessége a cső felett? (a benzin sűrűsége 700 kg/m3 , a levegő sűrűsége 1,3kg/m3 )
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Bernoulli törvénye szerint az áramló levegőben a `p+1/2 rho_\text{levegő}v^2` szorzat állandó. Ha a levegő nem áramlik (`v=0`), akkor a nyomás megegyezik a külső `p_0` légnyomással. Ha áramlik, akkor a nyomás lecsökken, mégpedig éppen annyival, amennyi a felemelkedő benzinoszlop hidrosztatikai nyomása, tehát ekkor a nyomás `p_0-rho_\text{benzin} h g`. Ebből van egy egyenletünk a sebességre:

`p_0+1/2 rho_\text{levegő}*0^2=p_0-rho_\text{benzin} h g+1/2 rho_\text{levegő}*v^2`

`0=-rho_\text{benzin} h g+1/2 rho_\text{levegő}*v^2`

`rho_\text{benzin} h g=1/2 rho_\text{levegő}*v^2`

`v=sqrt((2rho_\text{benzin} h g)/(rho_\text{levegő}))=sqrt((2*700*0.06*10)/1.3)~~25.4\text{m}/\text{s}`
0