Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sz14

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
537
t Határozza meg a szénmonoxid (CO) gáz sűrűségét 27 C hőmérsékleten és 300 kPa nyomáson! (a
szénmonoxid moláris tömege 28 g/mol)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Az ideális gáz állapotegyenlete:
`pV=nRT`

Ha a gáz tömege `m`, moláris tömege pedig `M`, akkor az anyagmennyisége: `n=m/M`:
`pV=m/M RT`

A térfogatot pedig kifejezhetjük a sűrűséggel és a tömeggel (`V=m/rho`):
`p m/rho=m/M RT`

Kifejezve az ismeretlen sűrűséget:
`rho = (Mp)/(RT)`

Már csak be kell helyettesíteni a megadott adatokat, ügyelve az SI mértékegységekre:
`rho = (0.028*300000)/(8.314*300.15)``~~``3.366\text{kg}/\text{m}^3`
0