Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sz14

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
599
Egy 100 literes acéltartályt 30 C-on színültig töltünk szén-tetrakloriddal (folyadék!), melynek térfogati
hőtágulási együtthatója 5,8 · 10^−4 1/C. Hány liter folyadék van a tartályban, ha a hőmérséklet 5 C-ra csökken?
(αacel ´ = 1,1 · 10^−5 1/C)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A tartály térfogata:
`V_t=V_{t0}(1+3\alpha_\text{acél} \Delta T)``=``100*(1+3*1.1*10^-5*(-25))``=``99.9175\text{ liter}`

A folyadék térfogata:
`V_f=V_{f0}(1+\beta_{\text{CCl}_4} \Delta T)``=``100*(1+5.8*10^-4*(-25))``=``98.55\text{ liter}`

Tehát a tartály nagyobb, nincs kiömlés, a folyadék térfogata 98,55 liter.
0