Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sz14

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
474
Egy függőleges rugón harmonikus rezgőmozgást végző test tömege 100 g, a rezgésidő 200 ms,
a test kitérése a t = 0,25 s-nál 7 cm. (a) Mekkora a rugóállandó? (b) Írja föl a kitérés-idő függvényt és
adja meg a test helyét a t = 2,2 s időpillanatban.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
a)
A rezgés periódusideje `T=2 pi sqrt(m/D)`, ebből kifejezve az ismeretlen rugóállandót: `D=(4pi^2 m)/T^2``=``(4 pi^2 * 0.1)/0.2^2``~~``98.7\text{N}/\text{m}`.


b)
A kitérés-idő függvény általános alakja: `x(t)=Asin((2pi)/Tt+varphi)`

Viszont nem adott a feladat elég információt ahhoz, hogy mindkét ismeretlen paramétert (amplitúdó, kezdőfázis) meghatározhassuk, ezért vegyük a kezdőfázist nullának. Behelyettesítve a megadott adatokat:

`A*sin((2pi)/(0.2\text{s})*0.25\text{s})=7\text{cm}`

Innen az amplitúdó `A=(7\text{cm})/sin(2.5pi)=7\text{cm}`, tehát az időfüggvény `x(t)=7sin(10pit)`, ahol `x` centiméterben, `t` pedig másodpercben értendő.

Kitérés a `t=2.2\text{s}` pillanatban: `x(2.2)=7sin(22pi)=0`.
0