Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sz12

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
595
Egy függőleges rugón (D = 80 Nm) harmonikus rezgőmozgást végző test rezgésideje 2 s, a test
sebessége t = 1 s-nál 5ms. (a) Mekkora a test tömege? (b) Írja föl a sebesség-idő függvényt és adja meg a
test sebességét a t = 2,2 s időpillanatban.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
a)
A rezgés periódusideje `T=2 pi sqrt(m/D)`, ebből kifejezve az ismeretlen tömeget: `m=(DT^2)/(4pi^2)``=``(80*2^2)/(4 pi^2)``~~``8.1\text{kg}`.


b)
A sebesség-idő függvény általános alakja: `v(t)=v_\text{max} cos((2pi)/Tt+varphi)`

Viszont nem adott a feladat elég információt ahhoz, hogy mindkét ismeretlen paramétert (maximális sebesség, kezdőfázis) meghatározhassuk, ezért vegyük a kezdőfázist nullának. Behelyettesítve a megadott adatokat:

`v_\text{max}*cos((2pi)/(2\text{s})*1\text{s})=5\text{m}/\text{s}`

Innen a maximális sebesség `v_{max}=(5\text{m}/\text{s})/cos(pi)=-5\text{m}/\text{s}`, tehát az időfüggvény `v(t)=-5cos(pit)`, ahol `v` m/s-ban, `t` pedig másodpercben értendő. (Furcsa lehet, hogy a sebességamplitúdó negatív, de nyilván a feladat készítői a sebesség abszolút értékét adták csak meg, vagy pedig nem nulla a kezdőfázis).

Sebesség a `t=2.2\text{s}` pillanatban: `v(2.2)=-5cos(2.2pi)~~-4.05\text{m}/\text{s}`.
0