Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sz12

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
532
(a) Mekkora erővel vonzza egymást a Mars és a körülötte kering® 1123 kg tömegű Mars Express műhold, ha a műhold a Mars felszíne felett kering 110 km magasságban? (A Mars tömege 6,4 · 1023 kg,
a bolygó sugara pedig 3390 km) (b) Mennyivel változna meg a műhold keringési ideje, ha felemelkedne
210 km magasságba?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
a)
`F = gamma (m M)/(R+h)^2 ``=``6.674*10^-11 * (1123*6.4*10^23)/(3390000+110000)^2``~~``3916\text{N}`



b)
A gravitációs erő szolgáltatja a körmozgáshoz szükséges centripetális erőt:

`gamma (m M)/(R+h)^2 = m (R+h) ((2pi)/T)^2`

Ebből kifejezve a keringési időt:

`T= 2pi sqrt((R+h)^3/(gamma M))`

Keringési idő 110 km magasságban:

`T_110= 2pi sqrt((3390000+110000)^3/(6.674*10^-11*6.4*10^23))~~6295\text{s}`

Keringési idő 210 km magasságban:

`T_210= 2pi sqrt((3390000+210000)^3/(6.674*10^-11*6.4*10^23))~~6567\text{s}`

Vagyis kb. 272 másodperccel megnőne a keringési idő.
0