Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sz09

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1243
(a) Mekkora erővel vonzza egymást a Föld és a Hold abban a pillanatban, amikor a távolságuk
éppen 400000 km? (a Föld tömege 5,97 · 1024 kg, a Hold tömege 7,35 · 1022 kg) (b) Mekkora lenne a Hold
keringési ideje, ha a tömege fele akkora lenne? (körpályát és állandó sebességet feltételezve)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
a)
`F = gamma (m_H m_F)/d^2 ``=`` 6.674*10^-11 * (7.35*10^22*5.97*10^24)/(4*10^8)^2``~~``1.83*10^20\text{N}`



b)
A gravitációs erő szolgáltatja a körmozgáshoz szükséges centripetális erőt:

`gamma (m_H m_F)/d^2 = m_H d ((2pi)/T)^2`

Ebből kifejezve a keringési időt:

`T= 2pi sqrt(d^3/(gamma m_F))`

Vagyis a keringési idő nem függ a Hold tömegétől. Persze ez csak akkor igaz, ha élünk azzal a feltételezéssel, hogy a Hold körpályán kering a Föld tömegközéppontja körül. Ez nem olyan nagyon rossz közelítés, de a valóságban a periódusidő 3 ezrelékkel megnőne. Ez Kepler 3. törvényének korrigált változatából jön ki:
https://en.wikipedia.org/wiki/Kepler%27s_laws_of_planetary_motion#Third_law_of_Kepler
0