Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sz05

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1819
Az Antarktisz közelítőleg félkör alakú kontinens, sugara 2000 km. Jégtakarójának átlagos
vastagsága 3000 m. Hány tonna jég van az Antarktiszon? (A Föld görbületét hanyagoljuk el! A jég
sűrűsége 0,9 g/cm3

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A térfogat az alapterület és a vastagság szorzata:
`V = 1/2*pi*(2*10^6)^2*3000``~~``1.885*10^16\text{m}^3`.

A sűrűséget váltsuk át SI alapegységbe:
`rho=0.9\text{g}/\text{cm}^3``=``0.9(10^-3\text{kg})/(10^-6\text{m}^3)``=``900\text{kg}/\text{m}^3`

Tehát a tömeg: `m=rho V~~1.697*10^19\text{kg}=1.697*10^16\text{t}`

Az más kérdés, hogy én ebbe inkább kört tudnék belelátni, mint félkört, ráadásul a megadott adatokkal a valós területnek kevesebb, mint a fele jön ki:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Antarktisz
0