Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sz04

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
728
Hangszigetel® burkolat felszerelésével egy gép zajszintjét 74 dB-ről 64 dB-re sikerült csökkenteni. Milyen arányban csökkent a hangintenzitás? (indoklás!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A deciben definíiója alapján (az intenzitás teljesítménysűrűség jellegű mennyiség, tehát 10-zel kell szorozni a logaritmust):
`10log(I_1/I_0)=74\text{dB}`
`10log(I_2/I_0)=64\text{dB}`

Vonjuk ki egymásból a két egyenletet és használjuk a logaritmusok különbségére vonatkozó azonosságot:
`10log(I_1/I_0)-10log(I_2/I_0)=74-64`
`log(I_1/I_0)-log(I_2/I_0)=1`
`log((I_1/I_0):(I_2/I_0))=1`
`log(I_1/I_2)=1`
`I_1/I_2=10`

Tehát a hangszigetelés megtizedelte a zaj intenzitását.
0