Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sz02

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
895
Egy csónak a partra mer®leges, a vízhez képest 14kmh sebességgel kel át a folyón. A folyó vizének sebessége a parthoz képest 9kmh
. Mekkora a csónak sebessége a parthoz képest? Mennyi idő alatt
ér át a túlpartra, ha a folyó 400 m széles?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Partra merőleges sebességvektor értéke 14. A parttal párhuzamos 9km/h. Pitagorasz tétel alapján a sebesség a parthoz képest16,643 km/h.
A szög melletti oldal/átfogó= cos(x) x=32,73 °
Vagyis 14/16,643=cos(32,73°)=400/a hajó tényleges útjának hossza.
Ezt kiszámolva az út: 475,51 m
s=v*t ből következik, hogy 475,51=16,643*3,6 [m/s]* t[s]
t [s]=7,93
Mellékesen ugyan ez az eredmény jön ki, ha csak a merőleges úttal (400m-rel), és a merőleges sebességgel (14 km/h) számolsz.

0