Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sz01

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
537
Egy vörösvértest közelítőleg korong alakú, amelynek 7,4 mikrométer az alapkörének átmérője,
vastagsága pedig 2 mikrométer. Mekkora az 1 liter vérben lévő vörösvértestek össztérfogata, ha 1 mm3-ben 5 millió van bel®lük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Egy vörösvértest térfogata `V=A_\text{alap}*h=pi/4 d^2 h`. Egy liter az egymillió köbmilliméter, tehát egy liter vérben összesen `5*10^12` vörösvértest van. Ezek össztérfogata `5*10^12*pi/4*(7.4*10^-6)^2*2*10^-6``~~``4.3*10^-4\text{m}^3``=``0.43\text{dm}^3`, vagyis a vér térfogatának nagyjából 43%-át adják a vörösvértestek.

Ezt a mennyiséget egyébként az orvosok hematokritnak hívják, és valóban 40-50% a normál értéke.
0