Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segitsetek :D

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1495
Egy kerékpáros 10m/s sebességgel halad a kerékpár úton mit jelent ez az adat ???
számítsd ki,mekkora utat tesz meg 5 másodperc alatt az 54km/h állandó sebsebéggel haladó autó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A m/s azt jelenti, hogy méter per szekundum, magyarul méter másodpercenként.
Vagyis 10 m/s azt jelenti, hogy 10 méter másodpercenként.
Minden másodpercben megtesz 10 méter utat.
A 10 méter akkora, mint egy családi ház, az 1 másodperc meg annyi, hogy tik-tak, vagyis rövid, szóval aki 10 m/s-mal megy, az biztos nem gyalogol, hanem legalább fut vagy bicajozik.

Arra a kérdésre, hogy "mit jelent ez az adat", az a válasz, hogy "másodpercenként megtesz 10 métert".

Az 54 km/h azt jelenti, hogy 54 kilométer óránként.
Minden óra alatt megtesz 54 kilométert.
Jegyezd meg, hogy ezt úgy tudod m/s-ba átváltani, hogy elosztod 3,6-del.
Tehát 54 km/h = `54/3.6` m/s = 15 m/s.
Vagyis minden másodpercben megtesz 15 métert.
Akkor t = 5 másodperc alatt ... találd ki te, hogy hány métert.

Arra, hogy "számítsd ki...", azt kell leírni, hogy:
v = 54 km/h = `54/3.6` m/s = 15 m/s
t = 5 s
s = v·t = 15 m/s · 5 s = ... fejezd be.
1