Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Forgató nyomaték

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1273
A kerékpár hajtókara 17 cm hosszú. Egy fiú 300 N erővel hajtja a pedált. A hajtókarral egy tengelyen lévő fogaskerék sugara 10 cm. Mekkora erő hat a láncra a fogaskeréknél ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A forgatónyomatékokra vonatkozó `erő*erőkar=C` képletet
kell alkalmazni, ahol C egy alkalmas állandó. A hajtókar (az az erőkar) `k= 17` cm, az erő `F_1=300` N. A fogaskerék sugara (a másik erő karjának a hossza) `r= 10` cm. És ki kell számolni a másik `F_2` erőt. Tehát `F_1*k=F_2*r`, azaz `17*300` Ncm `= F_2*10` cm.
Ebből `F_2=510` N.
Módosítva: 7 éve
0