Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
2372
Melyik az a halogénelem, amelyet nátriummal reagáltatva a keletkező vegyület a kiindulási fém tömegénél 82,6%-kal nagyobb?
Megoldásnak a fluornak kellene kijönne, viszont nekem 19g/mol helyett mindig 27,8 jön ki:(

A segítséget előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 Na + `X_2` = 2 NaX

2 mol, azaz 46 g nátriumból előállítható 2 mol NaX, melynek a tömege `2*(23+x)` g.

Ugyanakkor 1 g nátriumból keletkezik 1,826 g nátrium-halogenid.

Felírjuk az aránypárt:

`1/46` = `1.826/(46+2x)`

Ezt megoldjuk x-re:

x= 19

A keresett halogén moláris tömege 19 `g/(mol)`, a keresett halogén a fluor.
Módosítva: 6 éve
0