Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
567
300 gramm 5 tömegszázalékos sósavból 800 gramm 10 tömegszázalékos oldatot kell készítenünk. Ehhez 25 tömegszázalékos sósav áll még rendelkezésre. Hogyan készítsük el az oldatot?

Ez a MOZAIK - Kidolgozott számítási feladatokban van (49.oldal 28.feladat ha ez segít) így ki van dolgozva de ne csak eredményt írjatok kérlek hanem a miértet is mert nagyon nem értem mit miert kell csinalni benne.

A válaszokat nagyon szépen köszönöm. :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A kiindulás: 300 gramm 5%-os sósav, ebben van `300*0.05=15` gramm HCl és `300-15=285` gramm víz.

A cél: 800 gramm 10%-os sósav, ebben van `800*0.1=80` gramm HCl és `800-80=720` gramm víz.

Vagyis 65 gramm HCl-t és 435 gramm vizet kell bevinnünk a kiindulási oldatba. Az a kérdés, hogy mennyi 25%-os sósavban van 65 gramm HCl. A válasz: `65/0.25=260` gramm. Viszont ebben csak `260*0.75=195` gramm víz van, nekünk pedig 435 gramm kellett, vagyis még 240 gramm vizet is hozzá kell adnunk.

Tehát a válasz: 260 gramm 25%-os sósavat és 240 gramm tiszta vizet kell az oldathoz adni.
0