Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Negatív kitevős hatvány

Főoldal » Középiskola » Matematika
572
Sziasztok!

-csatoltam képet-

Segítene valaki megoldani ezt az egy feladatot? Próbáltam a PhotoMath nevű alkalmazással beolvastatni,hátha jobb magyarázatot ad de nem. Nagyon hosszú bonyolult megoldást kaptam.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, hatvány, NegatívKitevősHatvány
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Segítek a második tagban:
`(3^(-4)·d^(-5))^(-2)=(3^(-4))^(-2)·(d^(-5))^(-2)=3^((-4)*(-2))·d^((-5)*(-2))=3^(8)·d^(10)`

Kis gyakorlással kapásból fel tudod írni majd az utolsót, a középső két lépés nélkül...

Csináld meg a többit is és küldd el fényképpel, hogy hol tartasz.
1

Eddig jutottam:
0

Nagyon jó, illetve egy hibát vétettél, de csak pillanatnyi figyelmetlenség volt: az utolsónál 1·(-1) az nem 1, hanem -1. Vagyis `3^(-1)d^(-3)` a negyedik vége.

Leírom egyben az egészet, ez jött ki neked (az utolsó előjele javítva) :

`(3^(-2)·d^(-4)·3^8·d^(10))/(3^9·d^(-12)·3^(-1)·d^(-3))`

Most csoportosítani érdemes úgy, hogy az azonos alapok egymás mellett legyenek:
`(3^(-2)·3^8·d^(-4)·d^(10))/(3^9·3^(-1)·d^(-12)·d^(-3))`
Ez is nem feltétlenül szükséges lépés volt, ha sok ilyet gyakorolsz, akkor elhagyhatod, de először jobban látszik így, hogy mit kell csinálni.

Az azonos alapú szorzatoknál össze kell adni a kitevőket. Tehát pl. az elején a két 3-as alap ez:
`3^(-2)·3^8`
Ebből ez lesz:
`3^(-2)·3^8=3^(-2+8)=3^6`

Ugyanígy csináld meg a többi hármat is, aztán küldd el megint az eredményt.
Nem muszáj szép részletesen mindent leírni, mint ahogy én csináltam, hanem rögtön írhatod az összeget. Egy tört lesz belőle, valahogy így:
`(3^6·d^a)/(3^b·d^c)`

Ezt küldd le.

Utána már csak egy lépés maradt: Az azonos alapú olyan hatványokat, amik meg a törtjelen felül meg alul vannak, szóval amiket elosztunk egymással, ott pedig ki kell vonni a felső kitevőjéből az alsó kitevőjét. Szóval amikor egymás mellett voltak, tehát szoroztuk őket, akkor össze kellett adni, amikor meg egymás alatt vannak, tehát osztjuk őket, akkor ki kell vonni.

Próbáld meg esetleg egyben ezt a lépést is megtenni, de ha elakadsz, segítek megint.
0