Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegszázalékos összetétel

Főoldal » Középiskola » Kémia
574
Szeretnék segítséget kérni az alábbi feladathoz. Az effajta tömegszázalékos számításokat értem, csak kicsit bezavart a kristályvíz, emiatt az oxigének arányát nem tudom megoldani. Köszi előre is.!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A kristályvíz azt jelenti, hogy a kristályrácsban az anyag molekulái között vannak szabályos rendben vízmolekulák is. Mondjuk minden egyen anyag-molekula mellett van 5 vízmolekula (vagy több, vagy kevesebb).

Az egyszerűség kedvéért számoljunk 100 gramm kristályvizes anyaggal, akkor a 7% azt jelenti, hogy 7 gramm hidrogén van benne.

A hidrogén csak víz formájában van a kristályban a feladat szerint. Ha a vízben 7 gramm `H_2` van, az 3,5 molt jelent (tehát 3,5 mol kristályvíz van összesen). Kell még benne legyen 3,5 mol elemi oxigén is, ami 56 gramm. Marad még 72,7-56=16,7 gramm oxigén, az pedig `n=16.7/16~~1.044` mol. Az a vízmentes anyagban magában van.

Aztán 100 gramm anyagban van ennyi szén: `4.2/12=0.35` mol. Ez kb. harmada az oxigénnek (a többi mérési hiba).

A nátrium pedig: `16.1/23=0.7` mol. Ez pont duplája a szénnek.

Vagyis egy `C` mellett van 2 `Na` és 3 `O`, vagyis `Na_2CO_3`: nátrium-karbonát, magyarul mosószóda vagy sziksó.
Persze a kristályvizet se szabad elfelejteni: 3,5 mol az éppen a 10-szerese a 0.35-nak: `Na_2CO_3**10H_2O`

0