Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Teljesítmény, hatásfok

Főoldal » Középiskola » Fizika
518
Kérem segítsen valaki!
Sürgős!
Egy vízturbinába bevezetett víz sebessége 20 m/s, a kifolyó víz sebessége 10 m/s.
Mekkora a turbina hatásfoka, ha a súrlódásból eredő veszteségek elhanyagolhatók?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mondjuk `m` tömegű víz folyik be egy másodperc alatt. A befolyó víz energiája ennyi:
`E_1=1/2·m·v_1^2=1/2·m·20^2=200·m`
A mértékegységet nem írtam oda, de persze m^2/s^2, vagy jobb lenne azt írni, hogy `J/(kg)`
(Ami `m` a 200 után van, az nem méter, szóval nem mértékegység, hanem az ismeretlen tömeg.)

Ez a teljes munka egy másodperc alatt.
Szám szerint ugyanennyi a teljes teljesítmény is, hisz a teljesítmény a másodpercenként végzett munka:
`P_1=E_1/(1\ sec)=200·m`
(Ennek meg `W/(kg)` lenne a mértékegysége, ha oda kellene írni)

A kifolyó víz energiája:
`E_2=1/2·m·v_2^2=1/2·m·10^2=50·m`
A különbség az az energia, amit a vízturbina termel 1 másodperc alatt: `E_"haszn"=E_1-E_2=150·m`

Tehát a hasznos teljesítmény `P_"haszn"=E_"haszn"/(1\ sec)=150·m`

A víz tömegét (`m`) nem tudjuk, tehát nem tudjuk megmondani, hogy hány kilowattos a turbina teljsítménye, de ez szerencsére nem is volt kérdés.

A hatásfok:
`η=P_"haszn"/P_1=(150·m)/(200·m)=3/4`
ami 75%

Szerencsére kiesett az ismeretlen `m`.
0