Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatványozás kérdés

Főoldal » Középiskola » Matematika
556
Hogyan lesz a 15ből 15⁵? Amikor már meglett szorozva a²*⁵= a¹⁰.


(15a²)⁵= 15⁵ a¹⁰
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, hatványozás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
(15 · a2)5 = 155 · a2·5 =155 · a10.

Mert a zárójelen kívűli hatvány azt jelenti, hogy a zárójelben lévő minden tagot egyesénként a 5. hatványára kell emelni.

Ha nem lenne a 15-ből 155 akkor tök felesleges lenne a zárójel, ezt akkor így kéne leírni: 15·a2·5 ill. 15·a10, simán, zárójel nélkül.
2