Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Munkatétel

Főoldal » Középiskola » Fizika
596
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
5.
A kezdeti `1/2mv_0^2` mozgási energia fog `mgh` helyzeti energiává alakulni, innen az emelkedési magasság `h=(v_0^2)/(2g)`. A Földön nagyjából `g=10\text{m}/\text{s}^2`, a Holdon kb. ennek a hatoda. Tehát az emelkedési magasság a Földön 11,25 méter, a Holdon 67,5 méter.


6.
Az összefüggést már az előző feladatban levezettem: `h=(v_0^2)/(2g)`. Ez `v_0`-ban másodfokú függvény, képe tehát parabola. Így néz ki, de csak a pozitív sebességekre ábrázold: https://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+h%3Dv%5E2%2F20


7.
A kezdeti `1/2mv_0^2` mozgási energia a fékezés végére `mu m g s` súrlódási munkává alakul, innen a megtett út `s=(v_0^2)/(2 mu g)`. Behelyettesítve az adatokat az a) esetben, kb. 12 méter a b) esetben pedig kb. 24 méter jön ki.


8.
Az a) eset ugyanaz, mint az előző feladat a) esete: 12 méter. A b) esetben `v_0=70\text{km}/\text{h}=70/3.6 \text{m}/\text{s}`, innen az út 23,6 méter.


9.
A sebességének a vízszintes komponensét végig megtartja, tehát `v_x=3\text{m}/\text{s}` marad. A függőleges komponens kezdetben nulla földet éréskor pedig a kezdeti `mgh` helyzeti energia alakul `1/2 m v_y^2` mozgási energiává, tehát `v_y=sqrt(2gh)=10\text{m}/\text{s}`. A sebesség nagysága tehát `v=sqrt(v_x^2+v_y^2)=sqrt(9+100)~~10.4\text{m}/\text{s}`.

Vagy máshogy: a nehézségi erő által végzett munka okozza a mozgási energia megváltozását, tehát `1/2mv^2-1/2mv_0^2=mgh`, innen `v=sqrt(2gh+v_0^2)~~10.4\text{m}/\text{s}`
Módosítva: 7 éve
0