Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki el tudja magyarázni az alábbi matek feladatot?

Főoldal » Középiskola » Matematika
994
Szóval,Hétfőn írok dolgozatot matekból,azon belül pedig az egyenlő együtthatók módszeréből,valaki érthetően el tudja magyarázni,ami alapján megértem hogy hogy csináljam?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, dolgozat, stb., együtthatók, módszer, meghatározás, hétfő
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szerintem itt elég részletesen le van írva, és példa is van hozzá. Remélem segíteni fog.
http://www.matematikasegito.hu/2014/03/15/ket-ismeretlenes-egyenletrendszer-megoldasa-egyenlo-egyutthatok-modszere/
1

Annyi a trükk, hogy úgy szorzod az egyenleteket, hogy ha kivonod egymásból őket, valamelyik ismeretlen kiessen, például:

x+2y=5
x+4y=9

Itt most szerencsénk van, mivel mindkettőben x van, tehát kivonjuk egymásból az egyenleteket, és kiesik x. Mindegy, hogy melyikből melyiket vonod ki, de érdemes anagyobból a kisebbet;

2y=4, tehát y=2, így x=1 lesz.

Másik lehetőség, hogy csak az egyiket kell szorozni:

2x+3y=19
5x+9y=55, itt ha az első egyenletet szorozzuk 3-mal, 9y lesz mindkettőben:

6x+9y=57 (a jobb oldalt se felejtsük el szorozni)
5x+9y=55, ekkor kivonjuk egymásból az egyenleteket: x=2 adódik, és y=5.

A legrosszabb az, amikor mindkét egyenletet szorozni kell;

2x+3y=12
3x+2y=13, ebben az esetben kiválasztjuk, hogy x-et akarjuk eltüntetni, így ha az elsőt 3-mal, a másodikat 2-vel szorozzuk, 6x lesz, és kivonás után kiesik:

6x+9y=36
6x+4y=26, ebből 5y=10 lesz, vagyis y=2, és x=3.

1