Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mozgasi energia

Főoldal » Középiskola » Fizika
635
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ezekhez csak a mozgási energia `1/2 m v^2` képletét kell ismerni, meg azt, hogy `1 \text{m}/\text{s}=3.6 \text{km}/\text{h}`.


8.
a) A földhöz képesti sebesség `90\text{km}/\text{h}=25\text{m}/\text{s}`, tehát az energia `1/2*18*25^2=5625\text{ J}`.
b) A vonathoz képest a bőrönd nem mozog, sebessége és energiája nulla.
c) A szembejövő vonathoz képesti sebesség `180\text{km}/\text{h}=50\text{m}/\text{s}`, tehát az energia `1/2*18*50^2=22500\text{ J}`. (Figyeld meg a négyzetes kapcsolatot az a) esethez képest: a kétszeres sebesség négyszeres energiát jelent.)


9.
a) `1/2*116000*(20/3.6)^2~~1.79\text{ MJ}`
b) `1/2*116000*(40/3.6)^2~~7.16\text{ MJ}`
c) Az álló mozdony sebessége nulla, így az energiája is.


10. Nem lehet negatív. Erre sokféle indoklás adható, egészen magasröptűek is, de már az `1/2 m v^2` kifejezésből is triviálisan látszik, hiszen a tömeg sosem negatív, a sebesség pedig a négyzeten van.


11. Ez ugyanaz, mint ez a kérdésed, csak itt 100 kilóval nehezebb az autó: https://ehazi.hu/q/24819


12. A Wikipédia szerint a keringés átlagos kerületi sebessége `29783\text{m}/\text{s}`, a Föld tömege pedig `5.9736*10^24\text{ kg}`, tehát a mozgási energia `1/2*5.9736*10^24*29783^2~~2.65*10^33\text{ J}`.
Módosítva: 7 éve
1