Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Halmazok

360
Hogyan kell megoldani az 1-es halmaz feladatot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
halmazok
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Első lépés: Ird fel, milyen számok vannak az A halmazban. Segítek: pozitív páratlan, vagyis 1, 3, 5, stb. 30-nál kisebb, vagyis a vége az, hogy 25, 27, 29. Közte ott van a többi páratlan szám is.
Aztán a B halmaz: 3-mal osztható pozitív: Ezek a 3, 6, 9, stb. 21-nél kisebb, vagyis a vége az, hogy 15, 18. (A 21 már nincs benne.)
Ne csak annyit csinálj, mint most én, írd fel MINDEGYIK számot végig, amik az egyes halmazokban vannak.

Eddig egyszerű volt, most jön a lényeg:
`A uu B`: ez a jel uniót jelent, vagyis azt, hogy A-nak meg B-nek mindenét összeöntjük. Benne lesz minden, ami A-ban van, meg azok is, amik B-ben vannak. Annyi a trükk, hogy amik mindkettőben benne vannak, azokból nem lesz két darab! Vagyis olyanok lesznek, hogy 1, 3, 5, 6, 7, 9, 11, 12, stb. írd fel mindet sorban. A legjobb módszer az, hogy leírod először A elemeit úgy hogy hagysz kis helyet minden szám után, hátha oda kell majd még valamit írni:
`1 quadquadquad 3 quadquadquad 5 quadquadquad 7 quadquadquad 9 quadquadquad 11 quadquadquad 13 quadquadquad "stb."`
Aztán veszed B elemeit, és ha valamelyiket még nem írtad le, azt beszúrod a helyére. 3 már van, 6 még nincs, azt beírod. Aztán 9 már van, de 12 nincs, azt is beírod, stb:
`1 quadquadquad 3 quadquadquad 5\ \ color(red)6\ \ 7 quadquadquad 9 quadquadquad 11\ color(red)(12)\ 13 quadquadquad "stb."`

`A nn B`: ez a jel metszetet jelent, vagyis azok a halmazelemek, amik mindkettőben benne vannak: Vedd sorban A elemeit, és ha benne van B-ben is, akkor írd le:
1 nem jó, 3 jó, azt leírod. 5 nem jó, 7 sem, 9 jó, azt leírod. Stb.

`A\ \\ \ B`: Ezt különbségnek (kihagyás) hívjuk: Le kell írni az A halmaz elemeit, kihagyva belőle azokat, amik B-ben is benne vannak. Vagyis az 1-et le kell írni, de a 3-at nem, mert az benne van B-ben. Aztán az 5 meg a 7 megint belemegy, de a 9 nem. Stb.

`B\ \\ \ A`: ugyanez a kihagyás a másik irányban: B elemeit írod le, de ha valamelyik benne van A-ban is, az kimarad.
1