Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
514
Hogyan kell megoldani az 1-es feladatot?
Csatoltam képet
(A kisatírozott négyzet rácsok az üres helyek.)
Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az e és f egyenesek párhuzamosak. Ekkor a párhuzamos szelők meg szelőszakaszok tételét lehet használni, ami ilyen azonosságokat jelent:
`a/c=b/d`
`e/a=f/(a+b)`
`e/c=f/(c+d)`
Ezek valamelyikét használd. Olyat, amiben csak egy ismeretlen van, és akkor kijön az ismeretlen.
Tehát pl. az első sorban lévő kisatírozottnál (ami a második feladathoz tartozik, hisz a második oszlop). Pl. ez a képlet megteszi, mert csak az `a` az ismeretlenn:
`a/c=b/d`
`a/6=5/7`
`a=6·5/7=30/7`
Ez az `a`.
Csináld meg a többit is. (És satírozd be a 4-et is az `e` sorban, nem jó)
1