Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tehetetlensegi nyomatek

Főoldal » Középiskola » Fizika
496
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
9.)
A Fcp =m · acp valamint acp = vk2 / r.
Először is az utóbbiból kell az r-t kifejezni, illetve az ahoz szükséges acp -t meg az előbbiből.
r = v2 / acp, valamint acp =Fcp / m.
acp =240[N] / 160[kg] =1,5[m/s2] éshát r =(15[m/s])2 / 1,5[m/s2] =150 [m].
Szóval a kanyar sugara 150 m.

Az eredő erőt, a centripetális és az érintő irányú erőből (=Fé) lehet kiszámolni, Pitagorasz-tétellel.
Fe =  Fé2 + Fcp2  (a hatvány 2 és nem -2, a - csak a gyökjel része...)
Fe =  (320[N])2 + (240[N])2  =400 [N].
Kiírva 400 N az eredő erő nagysága.
0

10.)
A d) feladatrész:
Hülye logika, de itt érdemes a d) feladatrésszel kezdeni.
Mint az imént is említettem: Fcp = m · acp és acp = (vk)2 / r.
acp = (10[m/s])2 / 0,4[m] = 250 [m/s2], ezt szorozzuk meg a test tömegével, hogy erőt kapjunk: 250 [m/s2] · 0,07[kg] =17,5 [kg·m/s2]⇔[N].

b)
Az imént megoldottakból már tudunk szöggyorsulást számolni, β = ω / t, a másik képlet: ω = vk / r.
ω =10[m/s] / 0,4[m] =25[1/s], β =25[1/s] / 4[s] =6,25 [1/s2].

a)
A tehetetlenségi nyomatékot így számoljuk: I = m · r2.
I =0,07[kg] · (0,4[m])2 =0,0112 [kg · m2].

c)
M =F · k, Itt most a kőre két erő hat, a centripetális és az érintő irányú erő, ezekkel kell számolnunk, a kettő összege: Fé =m · r · β =0,07[kg] · 0,4[m] · 6,25[1/s2] =0,175 [kg · m/s2]⇔[N], tehát 0,175 N + 17,5 N =17,675 N.
Ezt a c) feladatrészben említett legelső képletbe behelyettesítjük:
M =17,675 N · 0,4 m = 7,07 Nm.


Biztos van más, egyszerűbb megoldási menet is, nekem most így sikerült. :(
1