Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Perdület

Főoldal » Középiskola » Fizika
575
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
6)
A perdület a tehetetlenségi nyomatéknak (θ) és a szögsebességnek (ω) a szorzata.
A szögsebesség nem változik, hisz az mindenhol a Földön ugyanakkora, tehát csak a teh.nyomatékot kel nézni.
θ=m·r²
A tömeg változatlan, a sugár négyzetétől függ minden:

Quito gyakorlatilag az Egyenlítőn van. Nem pontosan ott, egy ötöd fokkal odébb, de az szerintem nem számít, beleesik a számolási pontosságba. Vagyis Quitóban a sugár `r_Q=R`, megegyezik a Föld sugarával.

Torinó pedig gyakorlatilag a 45-ödik szélességi körön van. Nem pontosan ott, egy tízenötöd fokkal odébb, de azt főleg vehetjük pont 45°-nak, amivel sokkal kényelmesebb számolni.

A Föld metszete ott egy 45 fokos derékszögű háromszög, aminek az átfogója `R`, a Föld sugara, befogói pedig a 45 fok miatt pont egyformák. Az egyik befogója a minket érdeklő `r_T` sugár, hogy milyen sugarú kör mentén forog Torinó. Ezt le kellene rajzolnod, hogy jobban lásd...
A 45 fokos derékszögű háromszögben tudjuk, hogy `r_T=R/sqrt2`

Tehát a perdületek:
Quitóban: `m·r_Q^2·ω=m·R^2·ω`
Torinóban: `m·r_T^2·ω=m·(R/sqrt2)^2·ω=(m·R^2·ω)/2`

Tehát Quitóban pont dupla annyi a perdülete, mint Torinóban.
-1