Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Munkavégzés

Főoldal » Középiskola » Fizika
479
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
9.,
Kiírva az adatokat m =600kg (=6000N), s =750m, μ =0,035. A munka W=F·s, itt is ezt kell használnunk, csak különböző erőkkel.
a)
Mivel "vízszintes úton", ezért a nehézségi erőtér ellenében nem végzünk munkát (nem emelünk, nem süllyesztünk), szóval ez így 0 Joule.
b)
Surlódási erővel: na ezt először még ki kell számolnunk az Fsurlódási =-μ · Fny összefüggésből, ami Fsurlódási =-0,035 · 6000[N] =-210[N].
Tehát Wsurlódási=Fsurlódási · s = -210[N] · 750[m] =-157500[Nm]⇔[J].
c)
Lóval: ez a 600[kg] · 10[m/s2] =6000N.
W =F·s =6000[N] · 750[m] =4500000[Nm] =4,5·106[Nm]⇔[J], ami így pontosan 4,5 MJ -t jelent.

10.,
400 kJ =400 000 J és W =F · s (=m · g · h = F · h), ebből most F-et kell kifejeznünk.
W/h =F, 400 000 [J]⇔[Nm] / 7 [m] =∼57142,9 [N]⇔[m · g], ezt osztva 10 m/s2-tel =∼5714,29 [kg]. És mivel tudjuk ,hogy 1m3 víz sűrűsége nagyjából megegyezik 1kg-mal, így ∼5714,29 m3 vizet lehet kiszivattyúzni.


4.,
adatok: v =2150 km/h, Fhajtóműk =676 kN (=676000 N), s =5570 km.
a)
Whajtóművek =676000[N] · 5570000[m] =3765320000000 [Nm]⇔[J], ami egyenlő 3765320 MJ-lel (1 J = 106 'mega'Jolue).
b)
v=s/t -ből ez könnyen kiszámítható, átforgatva t=s/v. És 2150 km/h = 597,22 m/s -mal.
t =5570000[m] / 597,22 [m/s] =∼9326,546 s ,ami nagyjából ∼2,59 óra.
Módosítva: 7 éve
0