Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ez is sürgős lenne!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
550
Antal elköltötte pénzének 30%-át és még 80ft-ot. Így eredeti pénzének 2/5 része maradt meg.
Eredetileg X ft-ja volt. (Előre is köszönöm)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, sos, százalékszámítás, nagyon
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Antalnak eredetileg ahogy kiírtad, x ft-ja volt.
x-nek 30%-a egyenlő x osztva 100-zal, ami 1%, és ezt szorozva 30-cal. A többit úgy ahogy a szöveg is írja.

x - 30(x/100) - 80 = 2/5 · x

És ezt kéne megoldani.
1.) egyszerűsítés
x - (3x/10) - 80 = 2/5 x
2.) egyenlet mindkét oldalának megszorzása 10-zel
10x - 3x - 800 = 4x
7x - 800 = 4x
-800 = -3x
-800/3 = -x [mindkét oldal szorozva -1-gyel]
800/3 = x (=266 egész és plussz még 2/3-ad)

Eredetileg Antalnak 266 + 2/3 ft-ja, másképpen fogalmazva 800/3 ft-ja volt.




Ellenőrzés:
Eredetileg amennyije volt: 800/3 ft, annak 30%-a a 80 ft, ezt el kell venni belőle és még ebből is a 80 ft-ot, ez így egyenlő: 800/3 ft - 80 ft - 80 ft = 2/5 · 800/3 ft,
320/3 = 320/3. √
0