Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Széndioxid fejlesztés

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
987
1. 100 liter széndioxid előállításához hány gramm mészkő és hány gramm 20% sósav (25 C-fokos) kell, és mennyi lesz a gáz hőmérséklete?
2. Ugynez a kérdés 20%-os ecet esetén ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

2
1.)
A reakció egyenlete: 2HCl+CaCO3=CaCl2+CO2+H2O.
Amit tudunk:
V(szén-dioxid)=100 l (=100 dm³)
És amit keresünk:
m(szén-dioxid) =δ · V, a szén-dioxidunk sűrűsége: 1,98 kg/m³ (=0,00198 kg/dm³).
behelyettesítve az átforgatott képletbe:
m(szén-dioxid) = 0,00198 [kg/dm³] · 100 [dm³] =0,198 kg (=198 g).
Szóval 198 g CO2-t állítunk elő, ami =4,5 mol-lal.

A reakcióegyenlet szerint 1mol CO2 előállításához 2mol HCl kell, ebből következően 4,5 mol CO2-hoz...
4,5mol CO2 --> 9mol HCl, így ehhez (4,5 · 2) 9 mol, vagyis 9 [mol] · 36,5 [g/mol] =328,5 g HCl kell.

328,5 g = 20%
X g = 100 %, melyből X g = 1642,5 g. Tehát ∼1642,5 gramm 20%-os sósav szükséges...

Mészkőt (CaCO3-at) tekintve: 4,5 mol (∼450 g) kell 100 liter CO2 előállításához.


2.)
Itt a reakció egyenlete: CaCO3 + 2CH3COOH = Ca(CH3COO)2 + H2O + CO2 .
A CO2-vel és CaCO3-mal számolt feladatrészek teljesen megegyeznek az 1.)-vel.
M(ecetsav) =∼60 g/mol
4,5-mol CO2-hoz (4,5 · 2) 9mol, vagyis 9 [mol] · 60 [g/mol] =540 g ecetsav kell.

540g = 20%
X g = 100%, melyből X g = 2700 g. Tehát ∼2700 gramm 20%-os ecetsav szükséges...


Megjegyzés.:
Ebben a részben nem vagyok biztos, lehet rosszul tudom:
Mivel 25 ⁰C-on (=gázok standardállapota) kívűl semmilyen más hőmérséklet nem szerepelt a feladatban, a kelettkezett gáz hőmérséklete sem változik.
0

Köszi.............
0