Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gáz----

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
772
Egy autókerék tömlőjében 10⁰C.on a túlnyomás 1,6*10ˇ5 Pa. A külső légnyomás 10^5 Pa, a tömlő térfogata 25 dm³. A levegő móltömege 29 kg/ kmol.
a, Mennyi levegő van a tömlőben?
b, Mekkora lesz a túlnyomás, ha a hőmérséklet 35 ⁰C-ra nő? A külső nyomás és a tömlő térfogata nem változik.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Tehát a nyomás `2.6*10^5\text{Pa}`, a hőmérséklet `283.15\text{K}`, a térfogat pedig `0.025\text{m}^3`. Az ideális gáz állapotegyenlete `pV=nRT`, innen a levegő mennyisége `n=(pV)/(RT)~~2.76\text{mol}`, avagy tömegben kifejezve `m=Mn~~29*2.76~~80\text{g}`.

A második kérdéshez a Gay-Lussac-törvényt kell ismerni (ami triviális következménye az állapotegyenletnek): `p_1/p_2=T_1/T_2`. Innen `p_2=p_1 T_2/T_1``=``2.6*10^5*308.15/283.15``~~``2.83*10^5\text{Pa}`, tehát a túlnyomás kb. `183\text{kPa}` lesz.
Módosítva: 7 éve
0