Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ideális gáz....

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
687
Könnyen mozgó dugattyúval elzárt tartályban 10^5 Pa nyomású ideális gáz van. Ha 500 J hőt közlünk a gázzal, belső energiája 300 J-lal nő. Mennyit változott eközben a gáz térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A könnyen mozgó dugattyú miatt a folyamat izobár, tehát a közölt hő két dologra fordítódik: egyrészt a gáz belső energiáját növeli, másrészt fedezi a kitáguló gáz által a környezeten végzett munkát. Ez utóbbi jelen esetben 200 J:

`W=p Delta V`

`200=10^5 Delta V`

`Delta V=0.002\text{m}^3=2\text{dm}^3`
0