Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Munka, súrlódás

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1055
Menyi munkát végzünk, mialatt egy 50 kg tömegű ládát a vízszintessel 30⁰-os emelkedési szöget bezáró kötéllel 100m -re húzunk el gyorsulás nélkül, ha a csúszási súrlódás együtthatója 0,4?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A mechanikai munka kiszámítása:
W =F·r =F·s·cos(α).
A csúszási súrlódási erő:
F =Fn·μ

Fn =50 kg =∼500 [N]
α =30⁰
s =100 m
μ =0,4

E két képletbe kell behelyettesítened. Magyarán W =(Fn·μ)·s·cos(α).
Elvégezve a behelyettesítést:
W =(500 [N]·0,4)·100 [m]·cos(30⁰) = ∼17320,51 [Nm]=[J].

Tehát ∼17320,51 Joule-nyi munkát végzünk.
0