Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gravitációs vonzás

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
525
Egy rögzített 100 kg-os testtől 1 m-re van egy 10 kg-os tömegpont. Egyenletes körmozgást végezve mennyi idő alatt kerülné meg a 100 kg-os testet, ha csak a két test közötti gravitációs vonzás befolyásolná a mozgást?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Gravitációs erőtörvényből:
Fgr = γ · ((M · m)/r2)

M =100 kg (∼1000 N)
m =10 kg (∼100 N)
r2 =1 m
-----------------------
Ezekből Fgr -t számold ki.
A pálya nem ellipszis, hanem kör szerencsére, így r3 -el lehet mindenhol számolni.

Majd: T =2π ·  r 3/( F gr ·  M ), ebből számítsd ki, minden adat rendelkezésedre áll.
Módosítva: 7 éve
0