Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Körmozgás

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
607
Egy 2 kg tömegű test 0,5 m sugarú kör mentén egyenes körmozgást végez. Mekkora a testre ható erők eredője (és milyen irányú), ha a test kerületi sebességének nagysága 5m/s?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
m = 2kg
r = 0,5m
v = 5m/s

Fcp = m*acp alapján számoljuk ki az eredő erőt (centripetális erőt)

acp = v²/r
tehát => 25m²/s² osztva 0,5m-rel = 50m/s² és ezt megszorozva 2kg-mal (m) megkapjuk, hogy az eredő erő nagysága:

100N.
Az erők irányát pedig ábrával tudod meghatározni:
1) az összetevőket folytonos nyílfolyammal egymás után felmérjük: az első vektor végpontjából a második vektorát, a második végpontjából a harmadik vektorát, stb.,

2) az első vektor kezdőpontját az utolsó vektor végpontjával összekötve megkapjuk az eredő irányát és nagyságát.
0