Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Optika--

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1221
Egy sík-domború lencse fókusztávolsága 40 cm. Mekkora a lencse két felületének a görbületi sugara, ha a lencse anyagának törésmutatója 1,5?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dioptria
`D = 1/f = (n-1)*(1/R_1+1/R_2)`
megj. Dioptria esetén a fókusztávolság mindig méterben adandó meg.
A sík oldal görbületi sugara `R_1=∞\ ⇒\ 1/∞\ =\ 0`.
így az egyenlet
`1/f\ = \ (n-1)*1/R_2\ \ \ ⇒\ \ \ R_2\ =(n-1)*f\ \ \ ⇒R_2\ =(1,5-1)*0,4\ m\ =\ 0,2\ m`
0